top of page
logotype-svart.png
SS Orion Vit Crop.png

Translate

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • TikTok

Modellen har hittat hem

Efter åtta års gediget arbete har nu den precisa modellen av ångfartyget S/S Orion hittat hem till Sverige. Modellbyggaren Alain Hanselmann har skänkt sitt detaljrika arbete till Projekt S/S Orions vänner.


– Vi är mycket glada och tacksamma att äntligen få ha detta vackra modellbygge på hemmaplan. Modellen kunde hämtas hem av vännerna Monica och Harry Ramfelt på resa i Europa, säger kapten Bo Thorstenson på S/S Orion.


År 2004 startade modellbyggaren Alain Hanselmann arbetet med att bygga kopian av S/S Orion i skala 1 till 25. Efter åtta års arbete är nu modellfartyget på plats i Sverige. Vi blev såklart nyfikna på att få veta mer om arbetet med skeppet och kontaktade Alain.


Vilka var utmaningarna med modellbygget? –På en skala av 1 till 25 måste många detaljer utföras och bara med många besök på originalet kan man få tillräckligt med upplysningar så att det blir riktigt. Särskilt plattan ”Detta fartyg är K-märkt” eller ”Livsfarlig spänning 380 Volts” är inte enkla att tillverka 25 gånger mindre.


Vad var det roligaste med detta projekt?

–Det roligaste med mitt Orionprojekt var att under några år studera hur bra man kan utföra vissa detaljer och se hur modellen långsamt växer fram till det slutliga resultatet.


Berätta lite om din yrkesbakgrund? Har du arbetat med båtar och fartyg? –Jag är schweizare men född i Paris under andra världskriget och har alltid varit intresserad av båtar. När jag var anställd på ett stort schweiziskt företag blev jag Försäljningsmanager för spannmålssilos och skeppslossare. Tack vare det fick jag se många hamnar i hela världen och fick givetvis ha mycket att göra med fraktskepp och andra skepp.


Hur känns det nu när modellbygget är färdigt? –Efter ett långt projekt kan man tänka tillbaka på alla problemen och lösningarna som man hittade. Man tittar på den lilla Orion och gläder sig åt resultatet. När jag besökte originalet i Stockholm och kunde se alla detaljer kände man sig nästan som hemma.

bottom of page